Je bent op zoek naar een nieuwe eettafel en je oog is hiervoor gevallen op een houten variant. Zeer begrijpelijk, want wie wordt nou niet enthousiast van dit natuurlijke materiaal? Bovendien kies je hiermee voor een tijdloze tafel die direct een warme uitstraling geeft aan je interieur. Maar goed, nu is het nog de kunst om een houten tafel te kiezen die bij jou past. Waar moet je eigenlijk rekening mee houden bij de aankoop van jouw houten droomtafel? Wij geven je in deze blog hiervoor 5 belangrijke tips.

1 – Bepaal het type hout dat past bij jouw interieur

Van eiken tot hardhout. Van gerecycled tot notenhout: het materiaal hout is er in allerlei soorten, kleuren en karakters. Uiteraard is je keuze voor het type hout afhankelijk van jouw smaak en interieur. Stel dat je kiest voor een boomstamtafel van hardhout, dan kies je voor een tafel met een robuust karakter. Deze past perfect in een meer landelijke stijl.
Een eiken tafel daarentegen is vaak wat subtieler door de lichtere kleur. Onze tip is om eens goed om je heen te kijken in je interieur en te bestuderen welk type hout daar het beste bij past.

2 – Kies de vorm van jouw houten tafel

Wanneer je weet welk type houten tafel je wilt, ben je op de goede weg. Nu is het nog de kunst om de juiste vorm en afmeting te kiezen. Want, inderdaad: houten tafels zijn er in allerlei vormen en maten. Allereerst is het goed om scherp te hebben in welke ruimte je de tafel wilt plaatsen en wat de afmetingen zijn.
Wat is kenmerkend aan deze ruimte? En hoe zou jij het liefste gebruik maken van je tafel? Misschien geniet je het liefste met grotere gezelschappen van etentjes en borrels aan de eettafel tot in de late uurtjes? Of misschien tafel je het liefste lang na met je gezin? En wellicht werk je graag thuis aan een grote tafel? In dat geval is een rechthoekig tafelblad de moeite waard. Hiermee kies je voor een tafel met veel ruimte voor spullen en gezelschappen.
Maar, wellicht heb je je de laatste tijd helemaal verdiept in Marie Kondo en haar gedachten rondom het minimalisme. Dan is een ronde tafel de moeite waard. Deze neemt optisch minder ruimte in beslag.

3 – Kijk goed naar de kwaliteit

Een houten tafel is niet voor niets een blikvanger. Hout is namelijk een natuurproduct. Dat betekent dat het ‘werkt’. Vooral bij een massieve boomstamtafel kunnen scheuren in het blad ontstaan, waardoor het ‘leeft’ en steeds meer karakter krijgt. Zeker wanneer je gaat voor een ‘grillige’ variant, waarin de vorm van de boom zichtbaar is. Dat is goed om te weten, indien je voorkeur liever uitgaat naar een neutraal en strak blad, zonder gaten of scheuren in het hout.
Bij Mintar verwerken we daarom metalen pinnen of vlinderverbindingen in de tafel. Een metalen pin wordt in de breedte van het blad verwerkt, waardoor splitten van het blad voorkomen wordt. Een vlinder wordt daarentegen in een scheur zelf verwerkt om te voorkomen dat de scheur verder uitbreidt.
Uiteraard zijn er ook houten tafels die niet ‘werken’, afhankelijk van het materiaal en de afwerking. Zo kun je kiezen voor een gelamineerd blad waarbij diverse planken tot één tafel worden gevormd.

4 – Kies het juiste onderstel

Bij een houten tafel hoort een passend onderstel. Een onderstel bepaal je aan de hand van drie factoren: je smaak en stijl, de gewenste hoogte van je tafel en de breedte van je tafelblad.
Overigens zijn niet alle onderstellen geschikt voor een smal blad van bijvoorbeeld 70 cm. De ideale hoogte is afhankelijk van hoe groot jij zelf bent en hoe hoog je stoelen zijn. Lees hier meer over de ideale tafelhoogte. En ben je benieuwd naar de verschillende type onderstellen van Mintar? Bekijk dan zeker ons assortiment.

5- Kies de gewenste behandeling

Je tafel kan op verschillende manieren behandeld worden naar je eigen smaak en voorkeuren. En uiteraard kunnen we je daarin advies geven. Wanneer je bijvoorbeeld een boomstamtafel van Mintar aanschaft voor buiten, dan is onze tip om wel voor de speciale behandeling voor buiten te kiezen. Kies je voor een houten tafel voor binnen, dan kun je bij ons kiezen tussen een matte of een zijdeglans afwerking. Net wat past bij jouw tafel en interieur.
Ben jij na het lezen van deze tips helemaal klaar om je houten tafel te gaan aanschaffen? Bekijk onze voorraad voor een unieke houten tafel.