Waarom een ideale tafelhoogte belangrijk is

In deze bijzondere tijd werken we meer vanuit huis. Grote kans dus dat je eettafel je kantoor is, vanuit waar al jouw Zoom of Teams gesprekken plaatsvinden. Fijn als je dan comfortabel aan tafel zit. Maar welke rol speelt de hoogte van je tafel daarbij? En bestaat er überhaupt zoiets als de ideale tafelhoogte? Maken een aantal centimeters net het verschil tussen comfort en ongemak?

De meningen zijn hier behoorlijk over verdeeld. Toch zijn diverse interieur professionals het erover eens dat er weldegelijk een ideale tafelhoogte is om comfortabel te zitten. Hoewel comfort uiteindelijk ook een persoonlijke beleving is, vinden we het de moeite waard om de factoren uiteen te zetten die helpen om een (ideale) tafelhoogte te bepalen.

Wanneer we praten over de ideale tafelhoogte, hebben we het over de hoogte van de grond tot aan de bovenkant van het tafelblad.

Welke factoren zijn van invloed op de ideale tafelhoogte?

Comfort
Een tafel is een bijzondere plek in huis. Het is de plek waar je elkaar ontmoet en met elkaar ontbijt, koffiedrinkt, de dag doorneemt, luncht, spelletjes speelt, of waar je thuiswerkt. Het leven speelt zich dan ook voor een groot deel aan tafel af. Comfort is dan ook van groot belang. Het moet fijn zijn om aan een tafel te zitten, zonder dat je er fysieke ongemakken aan over houdt.

Ergonomie
Comfort kan niet zonder ergonomie. Beide zijn sterk met elkaar verbonden. Ergonomisch ontworpen meubilair zorgt ervoor dat je een goede houding aanneemt, waardoor je toekomstige klachten (zoals nek- en rugpijn) kunt voorkomen. Belangrijk dus voor de gezondheid. Het is wat dat betreft de kunst om de juiste balans te vinden tussen functie en comfort, waarbij het lichaam niet (over)belast wordt.

De juiste stoelen
Een ander aspect heeft te maken met de stoelen aan de tafel. De zithoogte van de stoel heeft namelijk effect op de benodigde tafelhoogte, om een comfortabele en goede zithouding te kunnen bieden. Vaak schommelen de zithoogtes van stoelen tussen 40-45 cm. Is de zithoogte van de stoel hoger dan gemiddeld (44-45cm) dan kun je beter kiezen voor een tafel die ook hoger is. De combinatie van stoel en tafel is kortom allesbepalend voor je zithouding.

Lichaamslengte
Tot slot speelt ook de lichaamslengte een rol, zeker voor het bureau waar je aan werkt. Voor de gemiddelde mens is een tafelhoogte van 76 à 77 centimeter perfect. Langere mensen zullen 78 à 79 centimeter prefereren, terwijl kleinere mensen een tafelhoogte van rond de 75 centimeter wenselijk vinden. Dit zou betekenen dat de ideale tafelhoogte tussen de 74 en 79 centimeter ligt.

Hoe kies je het juiste onderstel voor je tafel?

Uiteindelijk komt alles aan op de combinatie van tafelblad en onderstel. Hierbij bepaalt het onderstel de ideale tafelhoogte. Onderstellen zijn er in diverse soorten en maten. Vier poten zijn vaak de standaard, maar uiteraard zijn er ook onderstellen met meer of minder steunpunten. Ook zijn er onderstellen met een steunpunt centraal onder het tafelblad.

Variaties
Daarnaast zijn er op andere vlakken variaties mogelijk. Zo zijn er onderstellen in allerlei vormen: vierkant, rechthoek, rond, ovaal, zeshoekig en ga zo maar door. Qua materiaal zijn onderstellen vooral van staal. Ook houten poten behoren tot de mogelijkheden. Neem eens een kijkje in ons onderstellen assortiment om inspiratie op te doen.

Los onderstel en tafelblad
Vaak is het mogelijk om het onderstel en tafelblad los van elkaar aan te schaffen. Zo kun je de elementen zelf combineren om jouw droomtafel in elkaar te zetten. Daarbij moet vooral gelet worden op de dikte van het tafelblad. Hoe dikker het blad, hoe lager het onderstel moet zijn om op de ideale tafelhoogte uit te kunnen komen.

Op maat
Bij veel bedrijven is het mogelijk om onderstellen op maat te laten maken. Als jouw gezin of huishouden bijvoorbeeld langer of juist korter is dan gemiddeld, kun je het onderstel hierop laten aanpassen. Zo neemt iedereen comfortabel en ergonomisch verantwoord plaats aan tafel. De ideale tafelhoogte kan voor iedereen werkelijkheid worden. Ook voor jou dus.

Meer advies?

Heb je na deze blog nog vragen? Of zou je graag advies ontvangen voor jouw persoonlijke situatie? Dan brengen wij je graag in contact met een Mintar verkooppunt bij jou in de buurt. Vul ons contactformulier in, dan hoor je snel van ons.

Eettafel tafelhoogte