Wellicht ben je van plan een mooie houten tafel aan te schaffen. Of misschien heb je deze duurzame keuze reeds gemaakt. Goed om te weten dat hout ‘werkt’, zeker indien je gaat voor een massieve houten tafel. Je loopt dan het risico dat je tafel scheuren krijgt. Is dat te voorkomen? Een terechte vraag. In deze blog leggen we je meer uit over dit dilemma en wat je hieraan kunt doen.

Werking van hout

Hout is een natuurlijk product en heeft een duurzame, natuurlijke uitstraling. Dat is de reden waarom houten tafels zo populair zijn én blijven. Juist doordat hout een natuurlijk materiaal is, blijft het “leven”. Ook als het bij jou in de woonkamer staat. We bedoelen daarmee dat hout blijft “werken” om in balans te komen met de omgeving. Hout zal naarmate de tijd verstrijkt uitzetten en krimpen. Hierbij speelt de temperatuur niet de grootste rol, maar de luchtvochtigheid.

Het gevolg van het ‘werken’ van hout, is dat er scheuren in de vorm en oneffenheden in de kleur kunnen ontstaan. Deze kunnen verschijnen, maar later ook weer wegtrekken. Hout is wat dat betreft erg gevoelig voor weersveranderingen en het vochtgehalte in de lucht. Goed om te weten is dat hout ‘werkt’ in verschillende richtingen, maar bijna nooit in de lengte van de nerf. En ook goed om te weten: er zijn oplossingen om scheuren in je houten tafel te voorkomen of te verminderen.

Zorg voor de juiste behandeling

Voordat je jouw houten tafel in je woning plaatst raden we het je aan de tafel goed te laten behandelen. Wanneer het hout goed is behandeld kan de behandeling positieve invloed uitoefenen op de snelheid waarop het hout vocht absorbeert en afstoot. Hierdoor verminder je de kans op scheuren, en rem je dit proces af.

Zorg voor de juiste luchtvochtigheid

Zoals eerder aangegeven is luchtvochtigheid de belangrijkste oorzaak van het uitzetten en krimpen van hout. Het klimaat heeft grote invloed op de luchtvochtigheid, zowel buiten als binnen.

Bijvoorbeeld In de winter, wanneer de temperaturen laag zijn, is de luchtvochtigheid zowel buiten als binnen lager buiten lager. Dit laatste komt omdat de verwarming weer hoger gezet wordt.

De ideale luchtvochtigheid in huis voor een houten tafel ligt tussen de 40 en 60%. Wanneer de luchtvochtigheid onder de 40% komt, is dit niet goed voor je gezondheid, maar ook niet voor je houten meubelen. Het hout zal droog worden, met als gevolg kans op krimpen en scheuren. Is de luchtvochtigheid daarentegen te hoog, dan zal het blad uitzetten en in het ergste geval krom kunnen trekken. Daarom is het aan te raden je luchtvochtigheid in de gaten te houden wanneer je een (massief) houten tafel koopt. Goed voor je gezondheid en je verkleint de kans op scheuren en kromtrekken.

De luchtvochtigheid kun je meten met een hygrometer. Indien de luchtvochtigheid onder de 40% zit, kun je open bakjes met water aan je verwarming te hangen. Het water in deze bakjes verdampt automatisch. Is de luchtvochtigheid boven de 60% zet dan de verwarming aan, gebruik een airconditioner of een vochtvreter om de luchtvochtigheid naar beneden te brengen. Uiteraard zijn er ook apparaten te koop die de luchtvochtigheid automatisch regelen.

Kies een kwalitatieve tafel

Naast een goede houtbehandeling en juiste luchtvochtigheid in je woning is het ook goed om bij de aankoop van een houten tafel te kiezen voor kwaliteit en je niet alleen te laten leiden door de prijs.

De massieve boomstamtafels van Mintar hebben bijvoorbeeld een hoge kwaliteit. Om scheuren tot een minimum te beperken zijn deze boomstamtafels zorgvuldig gedroogd en zijn er in de breedte van de tafelbladen metalen pinnen aangebracht om scheuren grotendeels tegen te gaan.

Omdat een scheur of gat in een tafelblad zorgt voor charme en karakter, zitten ook deze tafels in het assortiment van Mintar. Waar nodig is in dat geval het tafelblad voorzien van een vlinderverbinding: een houten verbinding verwerkt in de scheur om verder scheuren te voorkomen.

Waar je je blad ook koopt, laat je goed adviseren om te zorgen dat je houten tafel nog jaren mee kan gaan.

Conclusie

Scheuren in een houten tafel zijn niet te voorkomen. Maar, met een beetje liefde en voldoende aandacht kun je ze zeker tot een minimum beperken.