Waar duurzaamheid ooit begon als een trend, is het vandaag de dag niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We scheiden ons afval, besparen energie, reizen duurzamer, denken twee keer na voordat we iets weggooien en zetten de doucheknop eerder uit. Én we letten er meer dan ooit op of de producten die we kopen duurzaam zijn.

De unieke houtproducten van Mintar worden gemaakt van ‘Suarhout’. Nu vraag je jezelf vast af: is Suarhout eigenlijk wel duurzaam? Een terechte vraag waar we je graag antwoord op geven.

Duurzaamheid Suarhout

De roots van Suarhout

Laten we beginnen bij het begin. Van origine is Suarhout afkomstig uit de tropen van Zuid-Amerika, maar tegenwoordig is deze houtsoort ook te vinden in Azië en Afrika. Suarbomen groeien in warme landen rond de evenaar, zoals Indonesië, Mexico, Brazilië en Thailand. Er zijn veel verschillende benamingen voor de Suarboom. Zo wordt de suarboom ook wel ‘rain tree’, ‘monkey pod’ of ‘saman’ genoemd. De Latijnse benaming voor de suarboom is ‘Samanea Saman’.

De Suarboom kan op diverse grondsoorten leven en groeit vrijwel overal op natuurlijke wijze. Hierdoor kan de boom zich veelvuldig verspreiden. Daarnaast groeit een Suarboom erg snel – tot wel 1,5 meter per jaar – en kan deze maar liefst 25 meter hoog worden. Doordat Suarhout zeer zwaar en solide is, heeft deze houtsoort een lange levensduur die met de jaren alleen maar mooier wordt.

 

Wist je dat…

…de Suarboom wordt herkend aan zijn reusachtige, parapluvormige kroon? In Venezuela is er bij een gigantische Suarboom een kroon met een diameter van 59,6 meter gemeten. Dit is ongeveer net zo groot als een klein reuzenrad!

Suarboom kroon

Indonesian Legal Wood

De boomstamtafelbladen van Mintar zijn voorzien van het SVLK/V-legal certificaat. Dat houdt in dat het hout voldoet aan de laatste EUTR-regels die sinds maart 2013 van kracht zijn. Om het SVLK/V-legal certificaat na te leven, worden alle containers vóór verscheping gecontroleerd op legale herkomst van het hout. Op deze manier willen we illegale houtkap tegengaan en duurzaam bosbeheer waarborgen.

Indonesian Legal Wood

Uit onderzoek van het NatureServe-systeem is gebleken dat de Suarboom wereldwijd een zeer laag risico tot uitsterven heeft en dat er geen bedreigingen of zorgen voor de lange termijn zijn (NatureServe, z.d.). Dit komt doordat de Suarboom er in overvloed is. Het NatureServe-systeem geeft de Suarboom zelfs de score ‘G5 – veilig’. Dit is de meest positieve score.

Het antwoord op de vraag: is Suarhout duurzaam?

Ja, Suarhout is een duurzame houtsoort. Het is een houtsoort met een lange levensduur waarbij het risico tot uitsterven op lange termijn zeer laag is, omdat de Suarboom er in overvloed is. Kortom: kies je voor een massieve boomstamtafel van Suarhout, dan kies je voor een boomstamtafel die generaties meegaat.

Is Suarhout duurzaam?

Bron
NatureServe. z.d.. NatureServe Explorer [web application]. NatureServe, Arlington, Virginia. Available https://explorer.natureserve.org/. (Geraadpleegd op: 7-6-2022).