De eethoek is de plek waar je ontmoet, bijpraat en lacht. Het is de plek waar je leven zich voor een groot deel afspeelt. Je geniet er van een (coronaproof) borrelavondje met vrienden, of een gezelschapsspel met het hele gezin. Én: het is de plek waar kinderen hun knutselwerkjes en puzzels maken. Hoe zorg je er in het laatste geval voor dat je een sfeervolle, maar tegelijkertijd kindvriendelijke eethoek creëert? Wij geven je in deze blog graag wat tips om deze eethoek te creëren.

De eettafel voor een kindvriendelijke eethoek

Ga voor een ronde eettafel

Misschien herken je het wel: kinderen die druk zijn en rondom de tafel rennen. Je kijkt even niet om en: Auw. Iemand stoot zijn of haar hoofdje tegen de hoek van de eettafel… In dat geval is een ronde tafel bijzonder kindvriendelijk. Er zijn namelijk geen scherpe hoeken op ooghoogte voor de kids. Daarnaast staat een ronde tafel gelijk aan gezelligheid. Denk maar aan: een gezellig diner waar alles op tafel past én je er makkelijk bij kunt. Een ronde tafel is ook ideaal om een spelletje aan te spelen. Zo zit iedereen even ver van het bordspel af en heeft iedereen even veel kans bij een potje Uno.

Kies voor een stevigheid

Het klinkt vanzelfsprekend om te kiezen voor een stevige tafel in je eethoek. Je wilt immers niet dat de tafel kiept als iemand erop gaat staan. (En geloof ons: bij kinderen kan dat zomaar eens gebeuren…). Hoe weet je nou of je tafel stevig genoeg is? Alles heeft te maken met het type tafelpoot en de plaatsing. Zeker wanneer het om een lang tafelblad gaat, is het aan te raden om aan beide zijden een tafelpoot te plaatsen, in plaats van één poot in het midden. Zo zorg je namelijk voor een goede balans.

Het onderstel moet zowel stevig als praktisch zijn. Zeker als vriendjes of vriendinnetjes blijven spelen, wil je niet dat de tafelpoot in de weg zit. We schreven eerder een blog waarin we je alles vertellen over de verschillende type onderstellen. Die lees je in deze blog.

Een glad en strak tafelblad

In een houten tafelblad zie je de nerven en kieren dankzij het natuurproduct. Prachtig natuurlijk hoe je buiten naar binnen haalt. Tegelijkertijd is dit niet aan te raden met kids in huis. Voordat je het weet verdwijnen er etensresten en knutselspullen in de kieren. Daarom raden we je aan te kiezen voor houten bladen zonder gaten en kieren. Via de voorraadomgeving van Mintar kun je daar gemakkelijk je blad op uitzoeken.

Behandel altijd je tafel

Kringen, vet eten, en andere sporen, voorkom je door je tafel op de juiste manier te laten behandelen. Wanneer je deze vlekken ziet ontstaan, poets je ze er eenvoudig af. Wel zo prettig bij een kindvriendelijke eethoek.

kindvriendelijk eethoek

De juiste stoelen voor een kindvriendelijke eethoek

Creëer extra zitmogelijkheden met een eetkamerbank

Vooral met grote gezelschappen is dit prettig. Kinderstoelen nemen namelijk veel ruimte in beslag. Op een eetkamerbank kunnen gelijk veel kinderen zitten. En dat is uiteraard niet alleen praktisch. Het is ook nog eens erg gezellig!

Plek voor de kinderstoel

Een kinderstoel neemt dan misschien veel ruimte in beslag in je eethoek. Met jonge kinderen in huis ontkom je er niet aan. Vaak is het hoofd van de tafel een goede plek. Zo kun je er van beide kanten makkelijk bij, en behoud je aan de zijkanten van de tafel zo veel mogelijk ruimte. Nog een extra tip: let op dat je onderstel niet te veel uitsteekt. Je wilt de kinderstoel natuurlijk zo dicht mogelijk aan tafel plaatsen.

Ga voor een stoel verhoger

Als de kids eenmaal oud genoeg zijn om aan tafel te zitten, gaan ze het liefst op hun knieën zitten zodat ze er goed bij kunnen. Een stoelverhoger is dan een prettige en perfecte oplossing. Hierdoor kan je kind er toch gezellig bij zitten, zonder dat de stoel beschadigd door gespen of ritsen van kinderschoenen.

Kindvriendelijke eethoek met bank

Verlichting is key!

En vergeet vooral de juiste verlichting niet. Voor knutselwerkjes of een gezelschapsspel moet er goede en felle verlichting zijn.  Tegelijkertijd wil je bij een diner de mogelijkheid hebben het licht sfeervoller te maken. Kies in dat geval voor dimbare verlichting. Zo bepaal jij gemakkelijk hoe veel licht er op de eethoek schijnt. Kindvriendelijk én sfeervol. Tegelijkertijd.

Als het goed is heb jij nu alle ingrediënten in huis om de meest aantrekkelijke, sfeervolle en kindvriendelijke eethoek in te richten. Maar misschien zien we wel een gouden tip over het hoofd? Dus mocht jij nog een idee hebben, laat het ons graag weten via ons contactformulier😊